Volksgezondheid kwaad over tabakskorting voor jeugdbeweging

10-01-2014 00:14

De kortingen die enkele supermarkten op tabaksproducten geven, kunnen voor Volksgezondheid niet door de beugel. De federale overheidsdienst is vooral niet te spreken over kortingen voor jeugdbewegingen en jeugdhuizen.
Colruyt pakt geregeld uit met prijskortingen voor tabaksproducten.

'Voordelig op kamp met je jeugdbeweging.' Met de jeugdkaart van Colruyt krijgen jongens en meisjes van jeugdbewegingen 3 procent korting op alle 'kampaankopen'. Niet alleen op boerenworsten en groenten, maar ook op sigaretten, sigaren en roltabak. Dat blijkt uit een onderzoek van de tabakscontroledienst van Volksgezondheid.

'Dit kan echt niet door de beugel', zegt Paul Van Den Meerssche, hoofdinspecteur bij Volksgezondheid. 'Ik noem geen namen. Maar bij twee warenhuisketens hebben we vastgesteld dat jeugdbewegingen en jeugdhuizen extra kortingen krijgen op tabaksproducten. Ze krijgen die boven op andere prijsacties. Dat kan leiden tot kortingen van 7 tot 8 procent. En dat is duidelijk in strijd met de wet die tabaksreclame verbiedt.'

Vorig jaar opende de tabakscontroledienst zonder ruchtbaarheid een onderzoek naar het tabakswaar in de rekken van Aldi, Makro en Colruyt. De drie discounters zouden op verschillende manieren onder de prijs op de fiscale zegels gaan. 'Soms krijg je op één farde sigaretten al een korting van 2 tot 3 procent. Er zijn ook volumekortingen, als je drie kistjes met sigaren koopt. Dan loopt de korting al gauw op tot 7 à 9 procent. En dan zijn er dus ook nog de extra kortingen voor jeugdhuizen en jeugdbewegingen', zegt Van Den Meerssche.
Tot 600.000 euro boete

Vorige week stelde Volksgezondheid een proces-verbaal op tegen Aldi, Makro en Colruyt omdat ze het verbod op tabaksreclame overtreden. De wet van 1999 verbiedt niet alleen klassieke reclame of sponsoring voor tabaksproducten, maar alle mogelijke technieken om de verkoop te bevorderen. Prijskortingen vallen dus ook onder de wet. De drie warenhuisketens riskeren een administratieve boete van 60.000 tot 600.000 euro of een vervolging voor de strafrechter als de inspecteurs hun dossier doorspelen aan het gerecht.

Een maand geleden was Aldi al eens de kop van Jut. Toen maakten de beroepsverenigingen van de zelfstandige kruideniers en van de krantenwinkels bekend dat ze een klacht indienden tegen Aldi bij de economische inspectie. 'Aldi verkoopt onder de prijs die op de takszegel vermeld staat. Dat is niet alleen wettelijk verboden, zelfstandige krantenwinkels en buurtsupermarkten in de omgeving van Aldiwinkels worden ook benadeeld door die oneerlijke concurrentie', luidde het. De klacht was mee ondertekend door Tabagro, de vereniging van de tabaksgroothandels. De drie organisaties vroegen in tempore non suspecto ook dat de tabakscontroleurs van Volksgezondheid zouden optreden.

Aldi blijkt dus niet de enige die de wet overtreedt.Het onderzoek van Volksgezondheid heeft wel aangetoond dat Aldi alleen onder de prijs gaat voor sigaren en roltabak, niet voor sigaretten. Het gaat bij Aldi ook niet over de grote bekende tabaksmerken. Dat is wel het geval bij Makro en Colruyt, die op hun volledige gamma van tabaksproducten kortingen geven. En het is een feit dat jongeren vooral voor de bekende sigarettenmerken kiezen.

Bij Aldi zouden de kortingen wel hoger oplopen, zelfs tot 20 procent. Al zou de gemiddelde korting eerder rond 10 procent schommelen.